Пропоную вашій увазі переглянути декілька лайфхаків,
як знання з молекулярної фізики допомагають нам в повсякденному житті.
№2
Якщо раптом ви плануєте їхати відпочивати, а нікому доглянути за вашими квітами, то користуйтеся наступних лайфхаком. Поряд з горщиком розташуйте банку з водою і стрічкою з бавовни. Один кінець стрічки опустіть на дно банки, а інший прикидайте землею в горщику. Одразу спрацює капілярний ефект (підйом або опускання рідини в тонких трубках). Тканина це багато волокон, і багато повітряних пустот між ними. Вода, за рахунок сил поверхневого натягу заповнює ці пустоти і таким чином переміщується по тканині. Цікаво те, що ця система буде регулюватися сама, як тільки земля підсихає, рух води по тканині збільшується і земля зволожується, якщо земля стала достатньо вологою, то рух води по тканині призупиняється.
Цей лайфхак можна продемонструвати цікавим дослідом:
Дослід «Блукаюча вода»
Для наступного досліду нам знадобляться: 6 шт склянок, щільна паперова серветка або рушник, харчовий барвник, вода. Наповнюємо непарні стакани водою, парні залишаємо порожніми. Розчиняємо будь-який колір у склянці з водою. Складаємо паперові рушники трубочкою. Один кінець опускаємо у склянку з пофарбованою водою, другий в порожню склянку, щоб вийшов паперовий місточок. Тепер запасаємося терпінням і спостерігайте як вода з повної склянки буде перетікати в порожню ,завдяки все тим же капілярним силам. На все про все у нас піде близько трьох годин, але вже на перших хвилинах ви зможете побачити, як спочатку пофарбується місток і вода почне підійматися вверх і перетікати в порожню склянку. Що дивно, процес зупиниться тільки тоді, коли в обох склянках буде однакова кількість води. Якщо Ви вже пробували змішувати кольори знаєте, що з основних - червоного, синього і жовтого, можуть вийде зелений, оранжевий і фіолетовий і ціла маса відтінків.
На фото – це жовтий і синій, які змішуючись дають зелений.
№3
Якщо ви хочете дуже швидко охолодити колу чи мінералку, то не потрібно одразу ставити пляшку в холодильних. Візьміть салфетку чи туалетний папір і змочіть водою, оберніть пляшку і помістіть її в морозильну камеру.
З поверхні завжди випаровується вода і при випаровуванні температура води, яка залишилася на пляшці знижується. Це ми дуже чітко відчуваємо, коли помили руки, але ще не витерли їх, то відчувається прохолода – це випаровується вода.
Ефект охолодження від випаровування буде додаватися до звичайного охолодження. Із за різниці температур пляшка і повітря в морозилці, та що волога пляшка охолоне набагато швидше, ніж суха.
Коментарі
Дописати коментар